Bir toplum için geçmiş, kimlik ve süreklilik hissini besleyen tarihi binalar ve yapılar işgalle birlikte kültürel soykırıma uğrama tehlikesinden kurtulamıyor.
1500 yılı aşkın bir geçmişe sahip Gazze Şehri'nin geç Osmanlı dönemine ait tarihi binası Al-Ghussein House kültürel soykırıma maruz kalan yapılardan birisi.
Gazze'de sivil toplum için bir buluşma noktası olarak hizmet veren; kültürel etkileşim alanı oluşturan Al Ghussein House şehrin kültürel ve tarihi kimliğinin korunmasına katkıda bulunuyordu. Yapı 2020 yılında, Goethe-Institut, Riwaq ve Iwan işbirliğiyle kapsamlı bir şekilde restore edildi.
Kültür Evi olarak hizmet sunan Al Ghussein House, 7 Ekim'den sonra İsrail'in yakınlardaki bölgeleri bombalaması sırasında hasar gördü.
Cenevre merkezli Euro-Med İnsan Hakları İzleme Örgütü, Israil'in Gazze Şeridi'ndeki tüm tarihi yapıları açıkça kasıtlı olarak hedef aldığını bildirdi.
Gazze Turizm ve Eski Eserler Bakanlığı'nın basın açıklaması da benzer nitelikteydi: "İşgal, Gazze şehrinin eski kentindeki tarihi ve arkeolojik alanlara kasten bir katliam gerçekleştiriyor, tarihe ve Gazze Şeridi'nden geçmiş uygarlıkların izlerine suikast düzenliyor."
Al-Ghussein Evi
